divider
divider
PAGINA ANTERIORA
PAGINA URMATOARE

DESPRE CELIACHIA

Celiachia – Ce este ?

Celiachia este o conditie digestiva activata de ingerarea proteinei glutenice, care se gaseste in alimente ca : paine, paste, biscuiti, pizza, bere, malai macinat in aceeasi moara cu graul, in oricare aliment care contine grau, orz, secara, malt, ovaz, kamut, grau spelta. Cand o persoana afectata de celiachie ingereaza alimente ce contin gluten, la nivelul intestinului subtire se declanseaza o reactie imunitara care provoaca vatamarea intestinului si incetarea absobtiei nutrientilor. Intestinul subtire are rolul principal de a absorbi  substantele nutritive in circulatia sanguina. Peretele intestinului subtire este captusita de vilozitati si microvilozitati care au rolul de a absorba vitaminele, mineralele si alte elemente nutritive din alimentele ingerate. O absorbtie ineficienta de elemente nutritive poate priva creierul, sistemul nervos, sistemul osos, ficatul si alte organe, de nutrientii necesari, cauzand mutiple forme de boli. Aceste boli pot fi grave indeosebi la copii care au nevoie de o nutritie eficienta pentru a se dezvolta si creste.

divider

Simptomele

Nu sunt simptome tipice celiachiei. Marea majoritate a persoanelor afectate au probleme generice, diaree intermitenta, dureri abdominale sau se poate manifesta prin unele probleme gastro-intestinale. Simptomele celiachiei poate “simula” forma altor boli ca : ulcer gastric, colon iritabil,  maladia “Crohn, afectiuni parazitare, anemia, afectiuni epidermice, afectiuni ale sistemului nervos. Celiachia se poate manifesta si in mod mai putin vizibil, schimbare de comportament, iritabilitate sau depresiune, tulburari stomacale, dureri articulare, crampe musculare, eczema cutanee, rani in gura, dezordine a dintiilor si a oaselor, neuropatie. Unele indicii de malabsorbtie care pot fi provocate de celiachie sunt :
Pierdere din greutate, Diaree, Crampe musculare, flatulatii, Slabire generala, Scaune cu miros pronuntat, cenusii, uleioase, Dificultatea dezvoltarii (la copii).

Cauze si factorii de risc

Cauzele exacte ale celiachiei sunt necunoscute. Ceea ce se stie cert e ca provine de la un defect ereditar. Daca un individ o are, in mod normal se manifesta inca la 10% din rudele apropiate. Se poate manifesta la orice etate. Deseori din motive nu prea bine stiute, celiachia se poate manifesta dupa cateva forme de traume : infectii, maternitate, stres intens, vatamari fizice sau interventii chirurgicale.

divider
divider

Diagnostic

Daca in familie este o persoana cu celiachie este de sfatuit ca toti membrii ai familie sa’si faca un control. Indeosebi pentru a evita complicatiile derivate din lipsa de cura glutenopriva care ar cauza boli. Tinand cont ca o persoana afectata are un nivel de anticorpi mai mare decat normal, o analiza sanguina poate ajuta la diagnosticare. Pentru a confirma diagnosticul, se poate efectua biopsia, o prelevare din tesutul intestinal pentru a analiza starea viliilor determinand diagnosticul. Este metoda cea mai eficienta pentru a diagnostica celiachia. In mod general se efectuiaza prin fibroscopie.
Diagnosticul se poate confirma si printr’o dieta severa fara gluten dar important e sa se inceapa dieta numai dupa o evaluare medicala.

Complicatii
Din cauza vatamarii intestinului subtire cauzata de gluten chiar si alimentele care nu le contin pot provoca dureri abdominale si diaree. Unele persoane afectate de celiachie nu pot tolera zaharul continut in lapte (lactoza) care se gasesc in produsele lactate, conditie numita intoleranta la lactoza. Daca se adevereste acest fapt este necesar de a se reduce alimentele si bauturile  care contin gluten si lapte. Odata vindecat intestinul se poate reintroduce in mod gradual produsele lactate, dar continuand mereu a se tine dieta fara gluten. Dar unele persoane raman mereu cu alergie la gluten si lactoza si trebuie sa tina permanent dieta fara gluten si fara lactoza.
Daca celiachia nu este tratata la timp poate duce la malnutritie. Dat fiind ca substantele nutritive nu sunt absorbate in fluxul sanguin, poate deriva o deficienta de vitamine A, B12, D, E, K si acid folic. Cu o continua pierdere de grasimi, chiar si Calciul se pierde in cantitate excesiva, rezultand alte doua complicatii : un anumit  tip de calculi renali si o boala osoasa numita rahitism(la copii), metabolism osos, osteoporoza. Malnutritia poate cauza probleme de crestere la copii si incetarea dezvoltarii lor.

CUM SE TRATEAZA CELIACHIA

divider

Celiachia se trateaza ?:

Momentan nu exista un tratament contra celiachiei, singura modalitate de a o tine sub control este dieta glutenopriva, eliminarea completa a glutenului din alimentatie. Odata exclus glutenul din alimentatie inflamatia intestinului subtire incepe a disparea, in cateva saptamani. La inceput poate va fi necesar de a lua vitamine si minerale prescrise de medici sau dieteticieni pentru a corija deficientele alimentare. O vindecare semnificativa a viliilor apare dupa cateva luni la copii si tineri iar la cei adulti dupa 2/3 ani. Avantajele unei diete glutenoprive sunt semnificative, indeosebi la copii. Nu numai ca rezultatele fizice se imbunatatesc dar si comportamentul si cresterea se vor ameliora semnificativ. Pentru a trata maladia si a evita complicatiile cruciale trebuie evitat orice aliment care contine gluten. Toate alimentele si ingredientele derivate in mare majoritate din grau, secara, orz, ovaz.

Alimentele acceptate in dieta glutenopriva sunt:

Carne, peste (nefarinat) ; Mare parte a produselor lactate ; Fructe, Verdeturi ; Orez, cartofi.

Atentie, marea majoritate a alimentelor pe baza de cereale contin gluten evitati:
Painea ; Biscuitii ; Cerealele ; Dulciurile ; Pastele ; Sosurile; Acestea se pot inlocui cu succes cu produsele etichetate ca fara gluten.

Din fericire, actual, Dr.Schar ofera o linie completa compusa din paine, paste, dulciuri si biscuiti, cereale etc ... toate garantate fara gluten. Toate fiind gustoase si calitative pentru ca in orice zi sa aveti parte de gusturile sublime a produselor fara gluten

O viata normala cu produse fara gluten.

Adrese utile pentru depistarea celiachiei:

Prof. Dr. MARIN BURLEA
Spitalul Clinic de Urgente pentru Copii
"Sf. Maria" - IASI
Centru regional pe zona Moldovei

Dr. LILIANA VORONEANU
Medic specialist pediatrie
Policlinica "Medical Top" - Bacau

 

fundal_layoutbaza780
banner780_cusigla_2010
icon_facebook
Magazin online clic aici